Diş ağrısı; diş çürümesi, diş minesinin aşınması, dişe gelen darbe sonucu diş kırığı, diş etlerinin iltihaplanması,20 yaş dişlerinin konumu egibi çeşitli nedenlerden kaynaklanan bir sorundur. Diş ağrısı , genellikle her insanın hayatının bir ya da birden fazla döneminde karşılaştığı bir problemdir. Genel görüş ise, diş ağrılarının basit ağrılar olduğudur. Bu nedenle de ağrı dayanılmaz hale gelinceye dek diş hekimine …
Diş ağrısı; diş çürümesi, diş minesinin aşınması, dişe gelen darbe sonucu diş kırığı, diş etlerinin iltihaplanması,20 yaş dişlerinin konumu egibi çeşitli nedenlerden kaynaklanan bir sorundur.
Diş ağrısı , genellikle her insanın hayatının bir ya da birden fazla döneminde karşılaştığı bir problemdir. Genel görüş ise, diş ağrılarının basit ağrılar olduğudur. Bu nedenle de ağrı dayanılmaz hale gelinceye dek diş hekimine gitmek çoğunlukla akla gelmez. Bunun yanında yine aynı görüş nedeniyle bilinçsiz ağrı kesici kullanımının ve ağrı bölgesine aspirin, alkol, kolonya gibi çeşitli yanlış tekniklerin sıklıkla uygulanması hem ağrının azalmamasını hem de çevre dokularda hasar oluşmasını meydana getirecektir..
Diş ağrılarının nedenleri:
• Diş minesinin aşınması
• Dişeti hastalıkları
• Diş çürükleri ve diş abseleri
• Gömülü Dişler (yirmilik dişler)
• Sinüzit gibi ağız dışı hastalıklar olarak sıralanabilir.
Diş ağrıları sebepleri içerisinde en yaygın olarak karşılaşılan diş çürükleridir. Toplumun %96’sında diş çürükleri ile karşılaşılmaktadır. Bu durum özellikle yeterli olmayan ya da kötü ağız hijyeni ile açıklanabilir. Ağız içine yerleşen bakteriler şekerli ve unlu besin kalıntıları ile asit meydana getirir ve bu da dişin koruyucu tabakasıolan ve çok kuvvetli bir yapıdaki mineyi zayıflatır. Bu durum da çürük başlamasın nedenidir.
Diş ağrıları çoğunlukla zonklama şeklinde ve son derece rahatsız edici olarak ortaya çıkar. Ağrı gittikçe şiddetlenerek ve kimi zaman dayanılmaz bir hal alarak kişiyi rahatsız eder. Özellikle abse gibi iltihabi bir durum oluşmuş ise dışarıdan farkedilecek kadar şişliklere yol açabilir. Sıcak – soğuk hassasiyeti ve dişe bastırınca hassasiyet artar. Dişlerde minik kırılmalar meydana gelebilir.
Diş ağrısı başladığında hemen bir diş hekimine gitmekte fayda vardır. Çünkü diş ağrısı nedenlerinden de anlaşılacağı gibi, ağrı kendi kendine geçmez ve tedavi gerektirir. Erken tedavi, diş kayıplarının önüne geçer.
Diş ağrısı tanısı nasıl yapılır?
Diş ağrısı olan hastaların zaman kaybetmeden bir diş hekimine gitmesi gerekir. Ağrının vücuttaki diğer ağrılardan daha şiddetli olabilmesi mümkündür. Ancak diş ağrısı tedavi edilebilir bir sorundur, bu sebeple doktora gitmeyip çekilen çileyi uzatmak kişiye daha çok zarar verir. İlk olarak ağrıya yol açan dişin belirlenmesi gerekir. Bazı ağrılarda dişte yer alan sinirler beyne yanlış sinyal verebilir. Bu sebeple de sorunun hangi dişte olduğu karıştırılabilir. Diş hekimi yapacağı muayene ile bunu oldukça rahat bir şekilde belirleyebilir. Ağızdaki şişliğe ve kızarıklığa göre dişteki hasar incelemesi yapılır.
Diş ağrısı belirtileri nedir?
Dişteki ağrı çoğunlukla aniden başlayan ve zamanla şiddetlenen bir yapıdadır. Ağrının özelliği baş bölgesine, çeneye ve kulaklara kadar vuran zonklayıcı etkisi vardır. Hastada sıcak ve soğuk hassasiyeti gelişir, besinlerin tüketiminde güçlük yaşanır. Dişte baskı meydana gelirse, ağrı şiddetlenir. Bu çenede dahi hissedilecek şiddette olur. Geceleri daha fazla ağrı hissedilebilir. Dişte ve diş etinde kanama olabilir. Bu etki apse oluşumunda daha belirgin olarak kendini gösterir. Hastaların yemek yeme, su içme gibi eylemlerinde ağrı daha fazla duyulur.
Diş Ağrısı Tedavisi
Hiçbir şekilde ağrıyan diş üzerine ASPİRİN ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç koyulmamalıdır. Kimyasal yapıları nedeni ile bu gibi ilaçlar dişetinde ve komşu yumuşak dokularda tahrişlere yol açar, bu da durumu kötüleştirir. Diş ağrısının yanında ilave bir ağrının ortaya çıkmasına yol açacaktır.
Ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında yer alan besin artıkları, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmelidir ve yarım su bardağına yarım çay kaşığı tuz ilave ederek karıştırılmalı ve bu tuzlu su ile ağız iyice çalkalanmalıdır.
Diş hekimine gitmeden önce ağrı kesici bir ilaç alınmaması tavsiye edilir.
Şayet iltihap sebebi ile yüzde şişlik meydana gelmiş ise o bölgeye soğuk kompres uygulaması yapılmalıdır.
Diş üzerinde çürük sebebi ile oyuk meydana gelmişse buraya çok az karanfil yağı (eugenol) emdirilmiş pamuk konulabilir. Eugenol ağrının hafiflemesini sağlayacaktır. Fakat, bu işlemi uygularken eugenol ün diş etine sızması önlenmelidir. Çünkü karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir.
Zaman kaybetmeden diş hekimine başvurulmalıdır.
Şayet ağrınız çok varsa, diş hekimine de o an gidemiyorsanız sizi rahatlatabilecek birkaç çözüm önerisi:
Dişler çürük ise ancak dolgu yapılmamış ise:
İlk önce dişler fırçalanmalıdır, diş ipiyle diş araları temizlenmelidir. Bu, çürüğe sıkışmış ve ağrıya sebep olan besini oradan uzaklaştırmak için gereklidir.
Tuzlu su ile birkaç dakika gargara yapmak, ağrıyı hafifletebilir.
Yukarıdaki geçici ve alternatif çözümler dolgulu ve kaplamalı dişler için de kullanılabilecek geçici çözümlerdir.
Ağrı kesici kullanmayı denemek ağrıyı kesmeye yardımcı olabilir. Ancak diş üzerine kesinlike koymadan, yutma şeklinde alınız.
Eğer dişinizden kaynaklanan bir abse ile karşılaşılmışsa hekiminiz size antibiyotik tedavisi uygun görebilir.Verilen ilaçların etki edebilmesi için ilk olarak bünyede belli bir miktarda birikmesi gerekir. Çünkü antibiyotik kullanmaya başlanılan an, antibiyotik yalnızca ağrı duyulan bölgeye etki etmez ve yalnızca orada yoğunluğunu arttırmaz. Ağız ve çene bölgesi de dahil olmak üzere, tüm dokulara nüfuz etmesi zaman alacaktır. Etki etmesi 24 ila 48 saat sürebilir. Sabırlı olmak gerekir.
Ağrı kesiciler ise, antibiyotiklere göre daha hızlı etki gösterir. En erken 15 dakika en geç 1 saat içerisinde ağrıyı keserler. İlaç alındıktan sonra bol bol su içmek, yürüyüş yapmak gibi eylemler metabolizmayı hızlandırır bu da ilacın daha hızlı çözünmesine ve etki etmesine yardımcı olur. Şayet ağrı kesici alınmasına rağmen diş ağrısında herhangi bir azalama meydana gelmediyse, yanlış bir ilaç kullanılıyor olabilir. Çünkü çeşitli ağrı kesiciler çeşitli gıdalarla ya da birlikte kullanıldığı başka ilaçlar ile etkileşime girer ve özelliğini kaybedebilir.
İkinci bir önemli husus ise uygulanan ilaçların kesinlike dozlarına ve kullanım zamanlarına uymaktır.
Diş ağrısı için hekime gidemiyorum, evde yapabileceğim şeyler nelerdir?
Diş ağrınız için önceliğiniz elbette ki bir uzmana görünmektir. Ancak gidemeyecek durumdaysanız, gece uyumak ve sabah doktora gitmek için mesela, aşağıda yazdığımız alternatif çözümleri deneyebilirsiniz. Sizi biraz olsun rahatlatacaktır.
• Eğer dişiniz soğuk suda ağrıyorsa sıcak içecekler deneyebilirsiniz.
• Eğer dişiniz sıcak suda ağrıyorsa soğuk içecekler deneyebilirsiniz.
• Daha önceden hekim tarafından önerilen ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
• En kısa zamanda hekiminize başvurmalısınız.